Fjelltur og Friluftsliv

Å dra på fjelltur er naturlig nok en populær hobby her til lands. Flotte naturopplevelser og avkobling fra en hektisk hverdag er nok det som motiverer mange og uansett om du ønsker å forsøke deg på en topptur, en hytte til hytte tur, eller kortere dagsturer i lavereliggende fjellstrøk, så er mulighetene mange og flotte. I denne artikkelen finner du tips om fjelltur, spesielt rettet mot deg med lite eller ingen erfaring. Her finner du aller publiserte artikler om Friluftsliv.

Klær til fjelltur
Dette er en hobby hvor klær og sko er svært viktig, spesielt dersom du skal forsøke deg på høyfjellet. Først og fremst bør du velge klær som er komfortable, men det er naturligvis like viktig at klærne beskytter deg mot vær og vind. Nøyaktig hva du bør velge avhenger av hvor du skal på fjelltur, samt av hvor lenge du skal være på tur. En lang tur betyr større usikkerhet i forhold til vær og vind og det samme gjelder for turer i høyfjellet.

Mest mulig komfort er naturligvis ønskelig også for en utendørs hobby, hvor du kan oppleve tøffe værforhold. Det betyr at du bør ha klær som gjør deg mulig å holde kroppen tørr, både i forhold til regn og i forhold til svette. Ellers nevnes det at flere tynne lag med klær er noe som anbefales da det gir gode muligheter til å regulere kroppstemperaturen. Når du skal på fjelltur bør du alltid ta utgangspunkt i vær, vind og ditt aktivitetsnivå, men husk at vær og temperatur endrer seg raskt på høyfjellet. Sludd, snø og kald tåke er noe du kan oppleve selv midt på sommeren. Den Norske Turistforening anbefales for ytterlige tips om klær til fjelltur. Tips om valg av sko finner du i artiklene Tursko og Fjellsko.

Utstyr til fjelltur
Hvilket utstyr du behøver til en fjelltur vil variere og du bør først og fremst tilpasse utstyret til hver enkelt tur. Hvor lenge skal du være på tur? Hvor skal du på tur? Hvordan er vær og temperaturforhold? Er det spesielle lokale forhold du bør ta hensyn til? Hva er dine ønsker og forutsetninger?

Et eventuelt telt, sovepose og liggerunderlag bør for eksempel tilpasses vær og temperatur, mens det på noen årstider vil være spesielt viktig med myggmiddel og solfaktor. Mat, ekstra tøy, artikler for personlig hygiene og lignende velges ut i fra lengden på turen, mens eventuelt ekstrautstyr tas med ved behov. En fjelltur kan for eksempel gjerne kombineres med en hobby som fiske og da må nødvendigvis fiskeutstyr medbringes.

Ellers er fyrstikker som pakkes tørt, et multiverktøy, lommelykt, tape til nødreparasjoner, en god kniv, drikkeflaske, samt en enkeltmannspakke (førstehjelp) utsyr som kan komme godt med. Mobiltelefon bør naturligvis også medbringes, men vær oppmerksom på at det i mange fjellområder fremdeles ikke er dekning. Husk også kart og kompass da tåka kan komme raskt på fjellet.



Tips til fjellturen
Her er noen generelle tips om fjelltur, en hobby som til dels utøves i områder med tøft klima. Legg merke til at alle tips og alle turer i fjellet som nevnt bør tilpasses lokale forhold og at dette kun er ment som tips og ikke profesjonelle veiledninger.

Et godt tips er å begynne en fjelltur tidlig på dagen, både når det er snakk om dagstur eller dagsetapper. Fordelene med dette er blant annet at du har litt tid å gå på dersom været endres drastisk eller ved andre uforutsette hendelser. Videre vil det i varmt vær være en fordel å unngå den brennende solen på ettermiddagen.

En del utstyr og klær er nødvendig og du bør aldri gå på akkord med sikkerheten. Men, du bør like fullt tenke nøye gjennom hvor mye du stapper i sekken. En tyngre sekk betyr en tøffer tur og dette er ikke en hobby for deg som søker luksus. Tenk minimalistisk og ta kun med deg nødvendige ting.

Planlegging er viktig når du skal på fjelltur i ukjent terreng. Hvor lang er turen og eventuelle etapper? Hva er realistiske dagsetapper for deg? Hvor finnes eventuelle overnattingsmuligheter? Hva bør du få med deg i det aktuelle området? Internett og den lokale turistforeningen er gode steder å søke informasjon.

Fjellturer er en hobby som eventuelle barn gjerne kan involveres i, men da bør du holde deg vekke fra de mest værutsatte og tøffeste områdene. Barn som ikke er fjellvante bør få en liten innføring i naturen, fjellet og det å være på tur. Ha fokus på barnets trivsel og legg gjerne inn noen ekstra pauser med litt godt å bite i.

Vann er viktig, spesielt på lengre turer og i varmt vær. Legg merke til at du kan bli dehydrert selv om du ikke svetter og husk at du bør drikke jevnlig og før du blir tørst. Ha vann eller annen drikke lett tilgjengelig slik at du slipper å ta av sekken for å drikke.

Mat og næring er også viktig, spesielt på en lengre fjelltur. Sjokolade, sportsbarer og lignende egner seg godt til påfyll av energi. En god balanse av karbohydrater og proteiner er en fordel for at kroppen skal kunne fordøye maten og ta opp næring raskt. Spesielt i ulendt og tøft terreng kan uforutsette hendelser forlenge en fjelltur og litt ekstra næring bør da være tilgjengelig.

Å dra på fjelltur er først og fremst en kjekk hobby som byr på utfordringer, flott natur og flotte opplevelser. Legg opp turen til dine og eventuelle turkameraters forutsetninger og ønsker. Husk å ta hensyn til den med minst fysisk kapasitet slik at alle kan nyte fjellet og villmarka.

Flere artikler med Hobbytips
Turgåing - Om fordelene
Fotografering - En hobby for alle
Hagetips - Om hagearbeid som hobby
Kjøkkenhage - Tips og muligheter
Papirhobby - For barn og voksne