Friluftsliv - Brenne Bål

Å brenne bål er for mange en viktig del av friluftsliv og i denne artikkelen finner du blant annet tips om hvordan du får fyr på bålet under de fleste forhold. Et bål betyr både kos, matlaging og varme. En koselig leirplass ved et idyllisk lite fjellvann, hele gjengen samlet rundt bålet hvor mat og kaffelukt setter prikken over i`en. For mange av oss er det slike stunder gjør friluftsliv til noe mer enn en hobby.

Generelt om bål og regler
Før vi kommer med tips om det å tenne bål, må vi (dessverre) presisere at du det finnes et regelverk vi må forholde oss til. Vi skriver dessverre fordi sunn fornuft i utgangspunktet burde være bedre enn et firkantet regelverk. Men, det er alltid noen som viser lite hensyn/fornuft og dermed ødelegger friheten for det store flertallet.

I perioden fra 15. april til 15. september er det et generelt forbud mot å brenne bål i skog og mark. I utmark er det da kun lov å brenne bål helt nede ved vannkanten og da kun der det er god avstand til skog og annen vegetasjon. I tillegg må du være oppmerksom på eventuelle lokale regler og forbud. Ellers gjelder det naturligvis å bruke fornuften. Sterk vind, tørre perioder og leirplasser tett inntil skog er for eksempel ikke forenlig med å brenne bål. Generelt sett er bålplasser tett inntil sjø og vann det desidert beste valget både i forhold til brannfare og tilgang på vann til slukking. Reglene for båltenning og friluftsliv finner du for øvrig i friluftsloven.

Få fyr på bålet
Det finnes tre grunnleggende forutsetninger for å få fyr på et bål. Disse er et brennbart materiale, nok oksygen/luft og det som kalles antennelsestemperatur. Nå er for så vidt alle materialer brennbare dersom temperaturen er høy nok, men for å tenne opp et bål er det naturligvis ønskelig med materialer med lav antennelsestemperatur. Når det gjelder tilgang på luft er trikset ikke å bygge et for tett bål og når det gjelder antennelsestemperatur er størrelse en viktig faktor. En stor vedkubbe av bjørk og en liten bjørkeflis har samme antennelsestemperatur, men det tar mye lengre tid å varme opp vedkubben til denne temperaturen.

Nå kan du naturligvis bruke tennvæske eller rødsprit for å få fyr på bålet, men det er muligens ikke det du forbinder med friluftsliv? Fliser og tørr småkvist er perfekt når du skal få fyr på et bål, gjerne i kombinasjon med litt papp eller papir. Husk at opptenningsmaterialet skal plasseres i bunn/sentrum av bålet, fortrinnsvis på et underlag som gir god lufting.

Selve bålet kan du både bygge i pyramideform eller som en et kvadrat hvor du legger vedkubbene lagvis og motsatt. Begge deler fungerer utmerket så lenge du gjør resten riktig. Det betyr først og fremst at du får skikkelig fyr på bålet. Når du har fått skikkelig varme vil det meste ta fyr og det er derfor selve opptenningen er så viktig. Som nevnt plasserer du opptenningsmaterialet i midten, så lar du veden blir gradvis tykkere, noe som betyr at de tykkeste vedkubbene skal plasseres ytterst eller på toppen.

Nyttige tips

  • Friluftsliv skal være kos og et godt tips er å gjøre båltenning til en sosial aktivitet hvor alle bidrar. Gjør ferdig andre oppgaver ved leirplassen slik at alle kan kose seg ved bålet når dette tennes og varmen så smått gjør seg gjeldene.
  • Husk at bålet skal vedlikeholdes. Det betyr først og fremst at du må sikre god tilgang for luft og best mulig kvalitet på veden. Det vil si at du bør unngå levende trær fordi disse inneholder mye fuktighet. Tørr ved er naturligvis å foretrekke, noe du finner på de fleste døde trær, eller på døde greiner. Legg merke til at døde bjørketre imidlertid er dårlig egnet da disse ofte råtner i stedet for å tørke. De områdene du nyter hobby og friluftsliv vil selvfølgelig avgjøre hva du har tilgjengelig til å fyre med, men dersom mulig bør du forsøke med einer. Det er et veldig tørt treslag som i tillegg til å brenne godt gir en fantastisk lukt.
  • Å tenne bål i regnvær kan være en stor utfordring, men samtidig gir et bål ekstra glede i surt og kaldt vær. Litt tålmodighet og grundig forarbeid er det som skal til for å lykkes og stort sett gjelder tipsene nevnt ovenfor. Vær imidlertid ekstra nøye med opptenningsmaterialet og sørg for at du har nok. Et pr nyttige tips er å legge stein under bålet for å sikre tørt underlag, samt å bygge stein rundt bålet for å beskytte mot regn og vind. Et annet tips er å spikke vekk det ytterste bløte laget på veden. 


Flere artikler med Hobbytips
Turgåing - Om fordelene
Fotografering - En hobby for alle
Hagetips - Om hagearbeid som hobby
Kjøkkenhage - Tips og muligheter
Papirhobby - For barn og voksne