Friluftsliv og Telttur

Friluftsliv er en hobby som svært mange av oss benytter seg av og mulighetene er mange. Fiske, turgåing og jakt er alle populære fritidsaktiviteter som gjerne kan kombineres med en telttur. I artikkelen Friluftsliv og Hobby finner du en oversikt med artikler om turgåing, fjellturer, fritidsfiske, med mer. I denne artikkelen finner du blant annet tips om utstyr og valg av leirplass når du skal på telttur.

Utstyr til telttur
Hvor du skal på telttur, hvor lenge du skal telte, samt årstid, vær, temperatur og vind vil i stor grad avgjøre hvilket utstyr du behøver til denne formen for friluftsliv. På sommeren stiller for eksempel en fjelltur helt andre krav til telt, klær og utstyr enn det en telttur ved kysten gjør. I artikkelen Fjelltur finner du mer informasjon om valg av utstyr til turer i skog, villmark og fjell.

Når det gjelder selve teltet bør også det tilpasses de nevnte forutsetningene. Videre har vi den obligatoriske vurderingen av vekt kontra størrelse. Hvor tung du ønsker å bære, samt hvor mye komfort du ønsker er naturligvis ditt valg, men generelt er tipset for valg av telt til friluftsliv følgende. Til lengre turer, spesielt i fjellet, bør et lett telt prioriteres, mens et telt med god plass kan prioriteres til kortere turer. Ellers er det viktig å skaffe seg et telt som faktisk holder regnet ute. Andre momenter å vurdere, er hvor enkelt teltet er å slå opp, samt om det er mulig å fyre opp kokeapparatet eller gassbrenneren i forteltet. Spesielt i surt vær er dette viktige moment og som kjent betyr friluftsliv og telttur på høyfjellet at været raskt kan endre seg drastisk.

Annet utstyr kan du som nevnt lese om i artikkelen Fjelltur som hobby, men vi nevner kort noe essensielt utstyr til telttur som enten er nødvendig eller som du vil ha glede av. Husk at vekten på sekken er viktig på lange turer og det betyr at du må prioritere. En sovepose tilpasset vær og temperatur, liggeunderlag, kokesett med brennstoff, samt tallerken, bestikk og noe å drikke fra er nødvendig utstyr. En solid og lett lommelykt, tørre fyrstikker, kniv, multiverktøy og reserveproviant bør også med på turen, mens utstyr som kikkert, fotoapparat og fiskeutstyr først og fremst vil gjøre opplevelsen av friluftsliv bedre.

Valg av leirplass
Valg av leirplass er viktig når du er på telttur og det første du må gjøre er å finne ut hvor det er lov å slå opp teltet. Allemannsretten gir gode muligheter til friluftsliv i Norge og på fjellet eller andre øde steder kan du stort sett så opp teltet der du vil. I utmark kan du i utgangpunktet også overnatte uten tillatelse fra grunneier, men her er det en tidsbegrensning. Sjekk reglene for allemannsretten før du legger ut på telttur. Den bør du kjenne godt til dersom du velger friluftsliv som hobby. Legg merke til at det kan gjelder spesielle regler for noen områder, for eksempel verneområder, eller nær drikkevannskilder. Lover og regler for friluftsliv finner du i friluftsloven.

Når det gjelder selve leirplassen kan du gjøre litt forarbeid gjennom å studere kart. Dersom du skal på telttur langs kysten eller i mer bebygde strøk kan et enkelt nettsøk gi gode tips. Dersom du skal på fjelltur kan den lokale turistforeningen gi deg nytte tips om friluftsliv. Uansett er drikkevann sentralt når du skal slå opp teltet. Så langt det er mulig bør du velge en teltplass med enkel tilgang til drikkevann og dersom mulig er et fiskevann midt i blinken, da sportsfiske er en hobby som ypperlig lar seg kombinere med en telttur. For mange er det faktisk fiske målet med en telttur, både til fjells og i lavlandet. Husk å sjekke fiskerettigheter først.

Vinden er en annen faktor du bør ta hensyn til. Spesielt på høyfjellet er det viktig å unngå vindutsatte områder, mye fordi raske væromslag kan skape farlige situasjoner. I litt lavere strøk kan imidlertid litt vind hjelpe deg med å unngå den verste plagen fra mygg og andre innsekter. Ellers bør du velge en teltplass med gode muligheter for matlaging og du bør naturligvis forsøke å finne en leirplass med tørt underlag som ikke er for ujevnt. Du skal tross alt sove der…

Mange foretrekker å dra på telttur i litt større grupper og det finnes også aktører som arrangerer denne formen for friluftsliv. Mange telt betyr at teltplassen bør organiseres. Tenk litt på plassering av teltene, hvor åpningen skal peke, samt hvor maten skal lages og det sosiale pleies. Vi kommer tilbake med flere artikler om friluftsliv og telttur som hobby, der vil du blant annet finne tips om aktiviteter, hva som er viktig når barna er med, samt noen gode tips om telttur i regnvær.

Les mer om hobby og friluftsliv
Turgåing - Tips og fordeler
Fjelltur - Om klær og utstyr
Hagetips - Oversikt artikler om hagen
Kjøkkenhage - Det er enkelt og spennende
Hobbybøker - Oversikt med omtaler 


Forside Hobby