Hobby – Lage Stearinlys

Å lage stearinlys er en kreativ og spennende hobby hvor du virkelig får brukt fantasien. Stearinlys er ikke bare en lyskilde, men vel så mye en måte å dekorere bolig og hytte på. Alle kan lære seg på støpe eller lage stearinlys og dette er en innendørs hobby som egner deg for de aller fleste.

Hvorfor lage stearinlys?
Dette er en hobby med mange fordeler, men du bør naturligvis ha interesse for denne typen aktiviteter dersom du skal trives med å lage stearinlys. Først og fremst er dette en hobby som egner seg for alle. Du kan lage avanserte og flotte lys som krever både innsats og evner, men det er også mulig å lage fine stearinlys uten at du har spesielt talent for dette. Videre er dette en hobby dom gir deg flotte og ferdige produkt som både kan brukes til å dekorere hjemme eller gis bort som gaver.

Å lage stearinlys er i tillegg en hobby som ikke krever store innvesteringer, samt en hobby som både kan være sosial og en fin familieaktivitet. Ellers er dette først og fremst en innendørs hobby beregnet på den kalde og mørke årstiden. Å sitte inne å lage lyse i fellesferien stemmer liksom ikke helt.

Kom i gang
Som nevnt er dette en rimelig hobby og en god del av utstyret du behøver har du sannsynligvis allerede liggende hjemme. Resten kan du få for en rimelig penge i en bruktbutikk eller i en hobbybutikk. Informasjon om hvordan du støper og/eller lager lys finner du flere steder på internett, i gode hobbybøker, samt i denne guiden. Der finner du også tips om valg av utstyr, men her er en liten oversikt.

Utstyr
Det å lage stearinlys kan være en noe grisete hobby og derfor bør du benytte gamle og utslitte klær. En voksduk eller eventuelt avispapir er også noe som anbefales. Videre bør du også dekke til komfyren, for eksempel med aluminiumsfolie. Når det gjelder selve lysmassen, er gamle rester et godt og ikke minst miljøvennlig alternativ, men du kan også kjøpe dette i en hobbybutikk

Smeltekar kan du også kjøpe i en butikk som selger hobbyartikler, men også en hermetikkboks eller en kasserolle kan benyttes. Du behøver også en kasserolle som smeltekaret kan settes i. Videre behøver du naturlig nok former og nå er vi inne på det mer spennende utstyret som vil bestemme hvordan dine lys blir seende ut. Du kan velge mellom å kjøpe ferdige støpeformer eller du kan benytte ting du har liggende hjemme. Husk da at dette er en hobby hvor sterk varme er involvert, noe som betyr at formene du lager og benytte må tale denne varmen.

Ellers er veken naturlig nok en viktig del av utstyret du har behov for. Legg merke til at en veke som er for tynn vil føre til et stearinlys som brenner dårlig, mens en for tykk veke vil kunne medføre osing og et stearinlys som brenner for fort. Ellers nevner vi at du behøver en vekenål til å holde veken stram, noe du får kjøpt i en hobbybutikk. Eventuelt kan du benytte en blyant eller noe lignende. Klebevoks benyttes til å feste veken dersom formen din er et glass eller en krukke. Som nevnt er dette en hobby for den kreative og du får kjøpt mye utstyr som vil gjøre lysstøping mer spennende. Blant annet muligheter til å endre farge og til å tilsette lukt.

Noen tips
Her får du noen enkle tips om lysstøping som hobby. Husk at en hobby først og fremst skal være trivelig. Slapp av, finn ditt eget tempo og støp de lysene du ønsker.

Varm lysmasse er virkelig varm og noe du skal være forsiktig med. Hold barna vekke fra den verste varmen og vær konsentrert slik at du unngår uhell. Å støpe lys er ikke noen farlig hobby, men det er en hobby som krever forsiktighet.

Dette er en hobby som krevere litt tålmodighet. Først og fremst bør du vente til lyset er skikkelig avkjølt før du tar det ut av formen. Hvis ikke kan lyset rett og slett få ødelagt overflate. For best resultat bør stearinlys avkjøles i romtemperatur. Videre bør du la lyset stå minst en dag før du tar det i bruk.

Dette er en hobby som lar deg eksperimentere med farger. Ved å blande farger vil du få nye fargenyanser og du behøver derfor ikke å kjøpe inn alle fargene. Husk at ikke aller farger bør blandes da resultatet ofte blir brunt. Bland fortrinnsvis farger innen samme fargeskala og benytt hvitt dersom du ønsker en lysere farge.

Å tilsette dufter er enn spennende del av det å støpe lys. Duftoljer finner du i mange varianter og det finnes egne produkter beregnet deg som lager lys. Legg merke til at mange duftoljer er sterke og at du derfor bør være forsiktig med doseringen.

Lykke til med din nye Hobby!