Glassmaling som Hobby

Glassmaling er en hobby som egner seg for de aller fleste. Både for deg selv og eventuelle barn er mulighetene mange og dette er definitivt en hobby som anbefales for alle! Dersom du ønsker å utfordre deg selv er glassmaling på frihånd midt i blinken, men ferdige "maler" er også en god mulighet, spesielt i en oppstartsfase.

Om glassmaling og utstyr
Glassmaling er en rimelig hobby, men det vil naturlig nok avhenge av at hvilken type glass du velger å male på. Du kan for eksempel få tak i 12 flasker (30ml) forskjellige farger med glassmaling til drøye 200 kroner. Fat, vinglass, vaser, andre glass, med mer får du kjøpt svært rimelig på Ikea og penslene koster heller ikke all verden. Du bør imidlertid unngå de billigste penslene da disse ofte vil være av dårlig kvalitet, noe som vil ødelegge mye av gleden med din nye hobby. Svamper, tøy og papirbiter er andre ting som kan benyttes til å male på glass og spesielt forskjellige svamper gir muligheter for spennende motiv.

Ellers nevner vi at glassmaling er vannbasert og akrylmaling benyttes ofte til dette formålet. Allergi og løsemidler er med andre ord ikke noe du behøver å bekymre deg for, noe som er spesielt viktig dersom du ønsker å la eventuelle barn ta del i din nye hobby. Maling som kan benyttes til å male på glass får du blant annet kjøpt i en rekke hobbybutikker og som nevnt er dette i utgangspunktet er rimelig maling. Legg merke til at det kan være noe forskjell på tørke og herdetid. 20 til 35 timers tørketid og en 30-50 min herding i ovn er vanlig. Det vil si en vanlig stekeovn på 150-200 grader. Husk å sjekke din glassmaling for nøyaktige opplysninger om dette.

Tips om glassmaling
Glassmaling er en hobby som alle kan begynne med. Det er rimelig, enkelt og du får raskt et ferdig produkt. Samtidig er mulighetene mange og du vil alltid kunne finne nye utfordringer. Litt kreativitet, litt tålmodighet, samt litt pågangsmot vil langt på vei være alt som skal til for å mestre glassmaling. Nedenfor finner du noen tips som forhåpentligvis vil hjelpe deg i å komme i gang med glassmaling som hobby.

Glass til maling
Glass er i utgangspunktet ikke skapt for maling, noe som skyldes en glatt og kompakt overflate. Dette er imidlertid ikke noe problem så lenge du tar et par enkle forholdsregler. Først og fremst er det viktig å rengjøre overflaten før bruk. Bruk såpe og varmt vann til å vaske glassene. Husk at nye glass kan være dekket av støv, fingermerker og annen skitt. Husk også å tørke glasset skikkelig før du begynner med glassmaling.

Motiv
Glassmaling er som nevnt en hobby som egner seg for alle og du kan velge mellom frihånds maling og ferdige maler. Ferdige maler kan muligens virke noe enkelt og barnlig, men det behøver ikke å være tilfellet. Husk at du kan lage dine egne maler og at disse kan være flotte kunstverk. En ferdig mal taper du ganske enkelt på innsiden av glasset for så å følge denne. Formen på glasset, fatet, eller lignende som du skal male kan kreve at du maler en del av gangen for så å flytte på malen. Spesielt i en oppstartsfase kan det være greit å benytte ferdige maler som du finner på i diverse hobbybøker, men det er noe du finner ut av på egenhånd. Dersom du ønsker å la barna ta del i din nye hobby, kan det være spennende å lage maler som de så benytter til flott glassmaling.

Utforsk og eksperimenter
En hobby bør først og fremst være kjekk og interessant. Forsøke forskjellige typer glass og ikke minst forskjellige typer pensler og lignende. En grov svamp vil for eksempel gi en ruglete effekt, mens tøystykker og skumgummi egner seg ypperlig til å leke med farger. En annen mulighet er å benytte elastisk tape til maskering og til å lage mønster. 

En spennende hobby 
Glassmaling på forskjellige drikkeglass vil bety at du før eller siden ser det du allerede har malt på motsatt side, noe som kan være forvirrende. Det kan du imidlertid enkelt løse ved å fylle glasset med en tøyfille eller lignende. Ellers anbefaler vi at du ikke sløser vekk penger på unødvendige luksusartikler. En ny hobby gir ingen garanti for trivsel og mer kostbart utstyr bør du vente med. Et lokk fra en iskremboks egner seg ypperlig som palett, og svamper og skumgummi har du sannsynligvis allerede.

Som nevnt kan er glassmaling en hobby for alle og dette er blant annet en populær aktivitet når barnehagebarn skal lage julegaver. Samtidig er dette en spennende hobby som både gir muligheter til og utforske og utvikle din kunstneriske side. Mulighetene er store og alle som har sett flotte håndmalte vinglass eller fat vet hvor fantastisk resultatet kan bli. Glassmaling er enkelt og greit en hobby som anbefales og i bøkene Glassmaling til glede og Maling på glass finner du mange nyttige tips om glassmaling.

Flere artikler om maling som hobby.
Akrylmaling - Informasjon og tips
Glassmaling - Informasjon og tips
Ansiktsmaling - Informasjon og tips
Oljemaling som Hobby - Informasjon og tips
Maling som Hobby - Litt om å ha maling som hobby