Hobby og Hage

Hagearbeid er en populær hobby som byr på mange forskjellige muligheter. Alt fra små blomsterkasser på terrassen til en stor og flott hekk, en liten kjøkkenhage, eller heller og beplantning gjør dette til en variert hobby. Dersom du liker deg utendørs er hagearbeid absolutt en hobby som anbefales. I en serie artikler presenterer vi forskjellige tips for deg som trives med hagearbeid. Oversikt finner du lengre ned.

Fordeler
Å ha hagearbeid som en hobby gir flere fordeler. For det første er dette en avslappende hobby som gir målbare resultater i form av et finere uteområde. Videre er hagearbeid bra for helsen og dersom du tenker på vekten, er hagearbeid en aktivitet som forbrenner mange kalorier. En annen fordel er muligheten til å utforme en hage eller et uteområde slik du ønsker. Alle kan drive med en slik hobby og dermed kan alle opparbeide "drømmehagen". Jord, stein, grus og andre av materialer kan enkelt formes og det aller beste med hagearbeid som hobby er nettopp de gode mulighetene til å få det slik du ønsker. En hobby skal være trivsel og med hagearbeid får du både i pose og sekk. Du får nemlig ikke bare en trivelig hobby. En fin hage vil også føre til økt trivsel i det daglige.

Du må naturligvis ha tilgang til en hage for å kunne utøve en hobby som dette. Det kan være på hytta, hjemme eller i en kolonihage. Det kan imidlertid også være oss andre. Hvorfor ikke glede bestemor, barna eller andre slektninger gjennom å hjelpe dem med hagearbeid? Kostnadene bestemmer du selv og dette er en hobby som ikke behøver å koste penger. Faktisk kan du tjene penger på å drive med hagearbeid. Et pent og velstelt uteområde vil nemlig øke verdien på din bolig eller hytte. 

Utstyr til hagearbeid
Dette er en hobby som krever litt utstyr, men det betyr ikke at dette behøver å koste særlig. Hva du har behov for vil i stor grad avhenge av hvor stor hage du har, samt hvordan ditt uteområde er utformet. Plenklipper, hekksaks, kantklipper og lignende må tilpasses det behovet du har. Men husk, slikt utstyr vil du ha behov for uansett om du ser på hagearbeids som en plikt, eller som en hobby med store muligheter. Hageredskaper som river, spade, mindre utstyr til luking, hansker, med mer, får du til en rimelig penge og dette er utstyr med lang holdbarhet.

Blomsterpotter, gjødsel, planejord, blomsterkasser, heller, kantstein, planter, med mer er innkjøp som kan koste litt, men det avhenger av hva og hvor mye du ønsker. Husk at en pen hage både skaper trivsel, samt kan øke verdien på en bolig betraktelig. Å bruke penger på uteområde kan med andre ord ses på en innvestering, både i trivsel og bolig. Dersom du har liten erfaring med hagearbeid bør du begynne med noen mindre prosjekt som for eksempel et nytt blomsterbed med kantstein eller noen nye blomsterkasser. Dersom du gaper over for mye kan fort din nye hobby føles som en plikt og ikke som fritid.

Noen tips
Hagearbeid er en hobby som du kan bedrive uten særlig med kunnskap. Likevel anbefaler vi at du setter deg litt inn i din nye hobby. Det er både lærerikt og interessant. På internett kan du finne mye informasjon om hagearbeid, ellers finnes det mange gode hobbybøker med nyttige tips. Hva du skal plante, hvordan du blir kvitt ugress, når du skal plante, hvordan du legger kantstein. Det aller meste kan du gjøre selv og informasjonen er gratis eller meget rimelig. Vi avslutter med noen enkel tips om hobby og hagearbeid.

Dette er en hobby hvor planlegging er viktig. Tenk gjennom hva du ønsker og hvor det skal plasseres. Hvor mye av hagen kan du sette av til blomster og planter? Hvor stor skal sittegruppen være? Husk at du skal kunne vedlikeholde uteområdet uten at det blir et ork.

Hva med en liten kjøkkenhage? Det er et fint alternativ til tradisjonelle blomsterbed og det vil gjøre din nye hobby enda mer interessant. Ingenting smaker som grønnsaker du selv har dyrket og du behøver ikke stor plass for å komme i gang. Gulrøtter er en sikker vinner, som trives best dersom du blander litt sand i jorda. Ellers er reddik meget enkelt å dyrke, mens forskjellige typer løk og salater er andre spennende alternativ.

Husk god drenering i blomsterkasser og krukker, samt gjødsel. Nok vann, gjødsel og litt sol vil sørge for fine planter og blomster. Dersom du skal imponere med resultatet av din nye hobby bør du gjødsle ofte. Gjerne hver uke på om våren og sommeren.

En plen utgjør ofte en stor del av en hage og derfor bør den gis oppmerksomhet. Det er muligens ikke den mest trivelige delen av hagearbeid, men en velstelt plen setter en ekstra spiss på et fint uteområde. God drenering, gode lysforhold, samt næringsrik jord vil gi gode vekstforhold og lite mose.

Husk at en hobby skal være trivsel. Lag uteområdet slik du ønsker og velg hagearbeid som du kan trives med. Husk at vi har fire årstider. Vår og sommer egner seg godt til arbeid i en hage som blir stadig flottere. Høst og vinter kommer imidlertid og noen vintergrønne planter kan gi et fint uteområde også i de kalde månedene. Klima er her et nøkkelord. Små vintergrønne planter egner seg perfekt i områder med lite snø, men dersom du bør i et snørikt område vil det slike planter være rimelig borkastet tid og penger. Lykke til med din hobby som gartner i egen hage.

Flere artikler om hobby.
Grønnsakshage - Hagetips og informasjon
Hagebøker - Omtaler og oversikt
Hobbybøker - Omtaler og oversikt
Hagetips - Nyttige tips og info
Hobby - Utendørs hobbyer