Blogging på blogspot

Blogging er en hobby som blir stadig mer populær og i denne artikkelen finner du tips om hvordan du enkelt kommer i gang med en blogg på blogspot. Blogspot er et populært navn på blogger.com som er Google sin gratis bloggplatform. Hvorfor du bør velge en blogspot blogg kan du lese om i artikkelen Gratis blogging. Dette er for øvrig den tredje artikkelen i en serie artikler om blogging, hobby og muligheter.

Velg navn på bloggen
For å få en blogspot blogg registrer du deg gratis på blogger.com. Det første du så skal gjøre er å velge navn på bloggen din. Du står i utgangspunktet fritt til å velge navn, men en tittel bør naturligvis si noe om innholdet. Dersom du skal blogge om din hobby som er glassmaling, kan det være tittelen. Tips om Glassmaling eller Glassmaling om hobby er andre muligheter. Legg merke til at tittelen ikke bare skal fortelle hva du blogger om, den skal først og fremst tiltrekke seg lesere. I tillegg bør du tenke på mulighetene til å få trafikk fra Google og Kvasir. For å kunne rangere godt på deres søkeresultater er tittelen viktig og dersom du ønsker å bli funnet på ordet glassmaling bør dette være med i tittelen. 

Valg av blogspot adresse
Neste punkt er valg av nettadresse. Grunnen til navnet blogspot er nettadressen du får. Dersom du velger glassmaling som adresse vil din fulle adresse blir http://glassmaling.blogspot.com. Også her står du fritt til å velge, men de samme forutsetningene gjelder i forhold til å skaffe trafikk. Legg merke til at en nettadresse kan være opptatt, noe som ikke er uvanlig fordi blogspot er svært populært. Da vi startet denne bloggen var hobby opptatt og vi valgte derfor hobby-tips. For eksempelet vårt kan glass-maling eller glassmaling-info være gode alternativ. Blogspot.com vil for øvrig være en del av nettadressen din uansett hva du velger. Det er prisen du betaler for gratis blogging. Dersom du søker litt på Google vil du derfor finne svært mange blogger med blogspot i adressen. 

Din blogg
Nå har du registrert din egen blogspot blogg og dersom du ønsker kan du begynne å skrive. Først bør du imidlertid endre noen innstillinger, samt velge hvordan bloggen til skal se ut. På den første siden du kommer til kan du velge mellom forskjellige maler som er standard for blogspot. Hva du velger her har imidlertid ikke noe å si fordi du enkelt kan endre på dette senere. Velg derfor bare en mal og gå videre. Velg så ikke å skrive innlegg foreløpig. 

Blogspot innstilinger 
Du er nå inne på en oversikt som også er blogspot sin meny. Dersom blogging er en hobby du trives med, vil du nok før eller senere starte flere blogger og da vil alle vise på denne oversikten. (vel å merke dersom du velger blogspot). Nå klikker du på lenken innstilinger og da kommer du til grunnleggende innstilinger på blogspot. Det er punktet beskrivelse som her er viktig. Den vil bli liggende under tittelen din og er den er viktig både i forhold til besøkende og søkemotorer. Du kan velge mellom en kort beskrivelse eller nøkkelord som vi har valgt på denne bloggen.

Formatering
Det neste du skal gjøre er å formatere din blogspot blogg. Gå inn på formatering og bytt vis koblingsfelt til ja. Tidssonen bør du også endre. Dersom du bedriver din hobby fra et annet land bør du stille tidssonen inn etter lesere og ikke etter deg selv. Her velger du også hvor mange innlegg som skal vises på førstesiden. Vi foreslår et innlegg, men det avhenger litt av din blogging. Dersom du skriver korte poster bør du vise flere innlegg på forsiden.

Flere innstillinger 
Neste punkt er kommentarer. Her velger du hvordan mulighetene til å kommenterer dine innlegg skal være. Vi har valgt å fjerne kommentarfeltet fordi vi ikke har tid til å følge opp dette. I utgangspunktet er imidlertid det et dårlig valg og vi anbefaler at du lar alle kommenterer på bloggen din dersom du ønsker mest mulig besøkende. Du bør også endre feltet tilbakelenker til vis. Øvrige innstillinger er det ikke nødvendig å gjøre noe med, men du må gjerne eksperimentere litt. En av fordelen med blogspot er at du enkelt kan tilbakestille endringer du ikke er fornøyd med. 

Blogspot design
Nå til den kjekke delen hvor du skal velge design på din blogspot blogg. Klikk på utforming og så på lenken malutforming. Her kan du velge mellom flere forskjellige hoveddesign som er standard for blogspot. Videre kan du velge blant flere andre funksjoner slik at din blogg blir unik selv om du har valgt en gratis blogging. Bredde på bloggen, farger, skrifttype, skriftstørrelse og bakgrunnsfarger er noe av det du kan velge mellom. Lenker, overskrifter, beskrivelse, kontraster, bilder, med mer, kan du også endre med enkel museklikk. Her er det bare å slippe seg løs. Alt kan endres tilbake igjen og alt utføres med enkle klikk. Hvordan din blogspot blogg skal se ut velger du naturligvis selv, men designet bør være relatert til innholdet. Blogging om en hobby som maling åpner i utgangspunktet for en mer fargerik blogg enn det blogging om økonomi gjør.

Da er du egentlig klar til blogging. Først bør du imidlertid gå tilbake til utforming. Har kan du velge forskjellige gadgets til din blogg og du kan enkelt flytte på disse. Blogspot tilbyr en rekke slike muligheter som du legger til eller fjerner ved enkle klikk. Klipp fra YouTube, bloglister, bilder, avstemminger og lysbildefremvisning er noen av mulighetene. Da skulle din blogg på bloggspot være klar til bruk. Vi nevner til slutt at du også svært enkelt kan legge til AdSense annonser, noe vi kommer tilbake til.

Lykke til med din hobby, blogging og blogspot!
    
Alle artiklene i denne serien.
Blogging som Hobby - Om muligheter, forutsetninger og fordeler.
Gratis Blogging - Om de gode mulighetene til en gratis blogg.
Personlig Blogging - Tips og vurderinger av mulighetene.
Blogging om Tema - Nyttige tips og informasjon.
Blogging og Trafikk - Hvordan få lesere?
Blogging og Inntekter - Hvordan tjene penger på en blogg?
Blogging - Nyttige tips før du begynner din nye hobby.