Akrylmaling – En Spennende Hobby

Akrylmaling er en spennende hobby som både byr på mange muligheter, samt noen spennende utfordringer. Det faktum at akrylmaling er vannløselig settes pris på av mange. Det betyr nemlig ikke bare enkel rengjøring av pensler og annet utstyr, men også at dette er en svært tilgjengelig hobby som kan bedrives nær sagt hvor som helst. For personer som er allergiske mot løsemidler og lignende er akrylmaling med andre ord midt i blinken. Her er noen tips for deg som vurderer akrylmaling som hobby.

Om akrylmaling
Akrylmaling tørker fort, noe som både skaper muligheter og utfordringer. Blant annet betyr det at du kan male flere lag på forholdvis kort tid. Det betyr også at du ikke bør klemme ut for mye maling på en gang, samt at du bør bruke malingen forholdsvis raskt. Legg merke til at det finnes tilsetningsstoffer som blant annet kan benyttes til å forandre tørketiden for akrylmaling.

Legg også merke til at det er svært vanskelig å fjerne akrylmaling som har tørket. Løsemidler kan benyttes, men det betyr at alle lag vil fjernes og dermed egner dette seg dårlig til å rette opp mindre feil.

Først og fremst er imidlertid dette en fordel som gjør denne typen maling til en hobby med flere muligheter. Da tenker vi på muligheten til å benytte flere teknikker og materialer på samme bilde. Med akrylmaling som grunnlag kan oljemaling, en blyant eller lignende brukes. Det er også mulig å lime på glitter, fargebånd, perler, sand, sparkel, med mer. Nær sagt hva som helst kan brukes oppå størknet akrylmaling, noe som gir mange og spennende muligheter til å kombinere forskjellige materialer og teknikker.

Tilsetningsstoffer
Ved hjelp av tilsetningsstoffer kan akrylmaling enkelt gjøres tykkere eller tynnere. Tørketid og gjennomsiktighet vil også kunne endres på denne måten og dette er noe du bør eksperimentere litt med. Dette er nemlig en av fordelene med akrylmaling og dersom du mestrer dette vil du få mer glede av din hobby. Vann kan også benyttes til å fortynne malingen, men legg merke til at dersom du bruker for mye vann kan akrylmaling bli ubrukelig. I utgangspunktet bør du derfor ikke tilsette mer en 25 prosent vann.

Blanding av farger
Du kan blande akrylmaling ved å påføre et lag, for så raskt å legge på en annen farge. Dette er imidlertid en metode som krever trening og som ikke nødvendigvis vil gi ønsket effekt. Det enkleste og beste alternativet er å blande fargene på forhånd, da i på et materiale som ikke er porøst. Husk at akrylmaling tørker raskt, noe som betyr at du bør blande små mengder maling om gangen.

Som nevnt kan du ved hjelp av tilsetningsstoffer endre tykkelsen på akrylmaling. Blant annet er det mange som benytter tykke lag med maling til å skape forskjellige dimensjoner. Videre vil tykk akrylmaling gi mulighet for å vise selve penselstrøkene, noe som kan være ønskelig. Akrylmaling er med andre ord en hobby med gode muligheter til variasjon, men det vil kreve litt øvelse før du mestrer disse mulighetene. Dersom du ikke ønsker penselstrøk og harde kanter, kan du for øvrig jevne disse ut med en fuktig pensel.

Mer om tørketid
Tørketiden for akrylmaling er som nevnt både en fordel og en utfordring. For å gjøre malingen enklere er det heldigvis flere ting du kan gjøre. Først og fremst bør du ha en sprayflaske med vann tilgjengelig. Da kan du enkelt spraye et tynt lag over malingen for å beholde fuktigheten lenger.

En annen mulighet er å benytte et fuktig lerret, papir eller annen flate til akrylmaling. Det vil gi deg noe lenger tid før malingen tørker. Videre er dette en hobby hvor det vil svare seg med litt planlegging. Så langt det er mulig bør du planlegge penselstrøk og den videre malingen før du blander farger. Det vil også svare seg ikke å gape over for mye på kort tid.

Generelt
Husk å skylle/rense penselen med jevne mellomrom. Akrylmaling tørker som kjent raskt og dermed kan det danne seg klumper på penselen. Etter at du er ferdig vasker du enkelt utstyret og eventuelle overflater med vann. Det kan være en fordel å tørke vekk flekker og annet søl underveis, før malingen størkner.

Eller nevner vi at du kan benytte maskeringstape dersom du ønsker skarpe og rette kanter på bildet ditt. Maskeringstape festes og fjernes enkelt og uten å skade overflaten. Husk at denne overflaten kan være hva som helst, da akrylmaling som nevnt er en meget fleksibel hobby.

En spennende hobby
Dersom du er på utkikk etter en ny innendørs hobby, er akrylmaling absolutt et godt valg. Mulighetene er svært mange og dette er en form for maling hvor du ikke behøver å bekymre deg for løsemidler. Videre kan akrylmaling brukes på nær sagt alle underlag og lerret, tre, glass og metall er noen av mulighetene. Som nybegynner kan du enkelt komme i gang med akrylmaling, samtidig som det er nok av utfordringer og muligheter til læring. I boka Akrylmaling for nybegynnere finner du mange nyttige tips om teknikker, fargebruk, med mer.

Flere artikler om maling som hobby
Akrylmaling - Informasjon og tips
Glassmaling - Informasjon og tips
Ansiktsmaling - Informasjon og tips
Oljemaling som Hobby - Informasjon og tips
Maling som Hobby - Litt om å ha maling som hobby