Oljemaling som Hobby

For noen kan muligens oljemaling virke litt komplisert og vanskelig. Det er liksom noe som er for virkelige kunstnere. La oss derfor først av alt slå fast at oljemaling egner seg ypperlig som en hobby, også for deg som ikke har noen erfaring eller kunnskaper om maling. Faktisk kan det hevdes at oljemaling egner seg spesielt godt for nybegynnere, noe som blant annet skyldes at denne typen maling tørker sakte, samt at den egner seg ypperlig til å eksperimentere med farger. Du kan enkelt endre eller korrigere det du har malt og dette er definitivt en ypperlig hobby også for den uerfarne. Litt inspirasjon og kreativitet er sammen med lærelyst egentlig alt som skal til.

Om oljemaling
Som nevnt tørker oljemaling sakte, noe som er ideelt for nybegynnere. Det gir deg nemlig god tid til å foreta ønskelige justeringer. Samtidig skal det nevnes at dette er en hobby som krever tålmodighet og engasjement. Det tar tid å lære seg alt i fra eksperimentering med farger, til teknikker som får motivene til å se levende ut. Men, husk på at denne læreprosessen er en del av det å ha oljemaling som hobby. Spenningen og gleden over å mestre noe nytt bør ikke undervurderes. Du finner tips om oljemaling lenger ned i artikkelen, men vi nevner kort at oljemaling er en hobby som grunnet løsemidler kan være problematisk i forhold til allergi.

Begynn å male
Som nevnt er oljemaling en hobby som egner seg for nybegynnere. Malingen tørker sakte og egner seg godt til å leke litt med farger. Når du har kjøpt maling, pensler og lerret er du klar til å begynne med din nye hobby. Dypp penselen i maling og sett i gang. Penselen holder du slik du føler for, det finnes egentlig ingen fasit og alle malere har sin måte som de mener er best. Slipp deg løs og ikke tenk for mye på stil og teknikk. Dette er nemlig noe som skal og vil utvikles gradvis.

Prøving og feiling
Litt prøving og feiling bør du imidlertid tillate deg selv før du setter skikkelig i gang, noe som for så vidt gjelder for enhver hobby. Forsøk først litt forskjellige farger og litt forskjellige fargeblandinger. Videre bør du gjøre deg kjent med de forskjellige penslene, noe du enkelt kan gjøre ved å føre penselen (med maling) over et blankt lerret. Forsøk også å male med bølgende bevegelser, samt med brå bevegelser og lignende. Kort forklart bør du bruke litt tid på å gjøre deg kjent hvordan pensler og farger vil fungere sammen med lerretet. Det vil gi deg større utbytte av oljemaling som hobby.

Finn et egnet sted
Oljemaling betyr som nevnt at du omgås løsemidler. Såfremt du ikke er allergisk er ikke dette noe problem, men du bør uansett ta visse forholdsregler. Først og fremst betyr det at du bør bedrive din nye hobby på et sted med god ventilasjon. Videre er maling en hobby som krever godt lys, noe som egentlig sier seg selv. En god og populær mulighet er naturligvis å male utendørs, men det går også fint å åpne vinduene og male innendørs.

Utstyr til oljemaling 
Papir, panel, papp og lerret er alle materialer som egner seg til oljemaling, men trepanel anbefales ikke for nybegynnere. Når det gjelder farger bør du begynne med å kjøpe rimelige produkter. En ny hobby betyr at du skal kunne prøve å feile med god samvittighet. Kjøp rimelige og grunnleggende farger for så å eksperimentere litt. Pensler kan du imidlertid investere noen kroner i, vel å merke dersom du tar godt vare på disse. Legg da merke til at enkelte pensler er designet med tanke på spesielle oppgaver som etterbehandling, mønster, eller detaljer. Størrelsen på en pensel spiller naturligvis også en viktig rolle uansett om det er oljemaling eller en annen type maling du har valgt som hobby.

Kjente kunstnere
Leonardo da Vinci og Vincent Van Gogh. Mange store kunstnere har benyttet oljemaling til å skape sine mesterverk. Nå mener vi ikke at alle kan bli berømte kunstnere, men som inspirasjon for din nye hobby kan så definitivt kjente kunstnere og kjente malerier være til nytte. I den sammenheng trekker vi frem Lars Hertervig, en norsk kunstmaler, som er kjent for sine særpregede skildringer av naturen i Ryfylke. Hans oljemaleri av naturen er fremdeles en inspirasjonskilde for mange, mer enn hundre år etter sin død (1902). Det skal nevnes at Hertervig de siste 30 årene slet med økonomien, noe som umuliggjorde oljemaling på lerret. Tenk på hva verden har gått glipp av… ( Et lite hjertesukk).

Kom i gang
Et siste (forhåpentligvis) nyttig tips er å skissere omrisser av det motivet du ønsker å male. Videre bør du vurdere å starte din nye hobby med å velge et landskap som motiv. Det vil gi deg nyttig erfaring og læring om farger, perspektiv, samt om hvordan du kan bruke oljemaling. For øvrig anbefaler vi boken Oljemaling trinn for trinn til deg som har valgt oljemaling som hobby. Der finner du mange gode tips om grunnleggende teknikker, samt en trinnvis innføring i oljemaling. Her kan du lese mer om Akrylmaling.


Flere artikler om maling som hobby
Akrylmaling som hobby - Informasjon og tips
Glassmaling som hobby - Informasjon og tips
Ansiktsmaling som hobby - Informasjon og tips
Oljemaling som Hobby - Informasjon og tips
Maling som Hobby - Litt om å ha maling som hobby