Hagetips - Legging av Gressplen

I en serie artikler presenterer vi forskjellige hagetips for deg som har valgt hagearbeid som hobby. I denne artikkelen finner du hagetips om de å legge gressplen. Vi ser blant annet på planering og såing av gressplen. En plen er nok ikke den mest spennende delen av det å ha hagearbeid som hobby, men den har mye og si for totalinntrykket av uteområdet og derfor bør du bruke noe tid på dette. Kildehenvisninger finner du i artikkelen Hobby - Hagetips.

En nydelig blomsterhage, flotte heller, en frodig grønnsakshage, en flott sittegruppe. En plen kan ødelegge inntrykket av et ellers flott uteareal og det skal faktisk ikke så mye tid til før du ser gode resultater. Et godt hagetips er rett og slett å bruke nødvendig tid på plenen. Spesielt dersom du har en lite uteområder er det naturligvis også et alternativ å droppe gressplenen helt.

Hagetips - Planering  
Først av alt må området planeres skikkelig. Det vil si at du bør fjerne eller grave ned større steiner, samt fjerne mest mulig ugress og eventuelle røtter. Mindre stein kan du la ligge til senere. Legg merke til at "gammel" og kompakt jord bør gås over med jordfreser eller eventuelt en greip. Ellers bør du sjekke hvilken jordtype du har. Tung myrjord eller leirjord bør for eksempel tilsettes sand eller sandholdig jord. Legg ellers merke til at myrjord ofte vil kunne sige noe, spesielt det første året. Naturgjødsel, samt eventuelt kalk blandes også inn i jorda før du begynner på finpussen. Les instruksene som følger med for informasjon om mengde.

Hagetips - Såing 
Nå er det tid for å rake til underlaget slik du vil ha det, noe som for de aller fleste betyr så jevnt som mulig. Men, hagearbeid er en hobby med utallige muligheter og det er naturligvis ikke noe i veien for å velge en mer ujevn plen dersom dette av en eller annen grunn er ønskelig. Vær imidlertid oppmerksom på helningen da det ikke er ønskelig at regnvann samler seg midt på plenen. Etter finraking bør så plenen tromles eller eventuelt tråkkes ned.

Før du sår må du nok en gang gå over området med jernrive, dette fordi du må løse opp jorda slik at frøene får satt seg. Etter såing raker du over en gang til slik at frøene blander seg med jorda. Legg da merke til at frøene kun skal blandes inn i det øverste laget av jord. Prosessen avslutter du med å tromle eller tråkke ned plenen en gang til, men ikke overdriv. Da skulle plenen være ferdig anlagt og du klar for å ta fatt på nye hagetips og nye sider ved din hobby, eller?

Hagetips - Ettersyn 
Det gjenstår nok fremdeles noe arbeid før plenen din er ferdig, men nå er det egentlig bare kosearbeid som gjenstår. Det vil i all hovedsak si vanning. Videre bør du fjerne småstein når plenen har satt seg. Du bør også gå over plenen for å se om du må etterså noen områder. Det kan skyldes bruk av for få frø, eller at førene er skylt vekk av vann. Når det gjelder vanning vil årstid og ikke minst værforhold avgjøre behovet og under tørre perioder på sommeren er for eksempel daglig vanning anbefalt. Når det gjelder vanning er det for øvrig et hagetips du bør legge merke til. Unngå overvann og unngå for mye vanning. Overvann og rennende vann vil nemlig føre til at frøene renner vekk, noe som naturligvis ikke er ønskelig.

Hagetips - Frø og Såtid
Det finnes mange meninger om når du bør så gressplen og mange anbefaler september som en god måned. Vi er av den oppfatning av at det ikke finnes noen tid på året som er best, da lokale forhold, samt dine egne forutsetninger vil være avgjørende. Dersom du bor på kysten av Vestlandet kan for eksempel en gressplen sås forholdvis sent på året. Dersom har anledning til daglig vanning er sommeren etter vår mening en meget god tid for legging av plen. Det skyldes naturligvis at det er på denne årstiden plenen vil spire raskest. Dersom du reiser vekk i ferien er imidlertid sommeren et dårlig valg.

Når det gjelder valg av plenfrø bør også dette valget tas ut i fra dine forutsetninger og ønsker. Gressfrø av typen Hagesport og lignende egner seg godt dersom plenen skal benyttes aktivt til lek og aktivitet, men du kan naturligvis også velge en type gress som benyttes på fotballbaner dersom du ønsker virkelig slitestyrke. Ellers er det mye og velge mellom og du bør som nevnt velge en type som passer til dine behov. Mykere gress, gress som behøver mindre vann, hardere gress, rasktvoksende gress, gress som tåler kalde forhold. Utvalget er forholdsvis stort og alle bør kunne finne en type gress som dekker ønsker og behov.