Hobby - Fiske i Saltvann

Fiske i saltvann er en tilgjengelig hobby som absolutt anbefales. Store deler av befolkningen har muligheter til å fiske i sjøen og dette er i utgangspunktet en hobby du kan bedrive hele året. Alle kan lære seg å fiske i sjøen og utstyret du behøver er ikke spesielt kostbart. Dette er enkelt og greit en hobby for de aller fleste. Her presenterer vi kort noen gode muligheter for deg som er på jakt etter en ny hobby.

Fiskeutstyr
Som nevnt er det ikke utstyret som trengs ikke spesielt kostbart. Nøyaktig hva du har behov for avhenger av hva du skal fiske, samt om du skal fiske fra båt eller fra land. Dersom du har tilgang til båt er mulighetene til fisk meget gode, men også fra land tas det mye fin fisk. Generelt kan vi si at du bør velge noe kraftigere fiskeutstyr dersom du fisker fra båt. Ved fiske fra land er det viktig å ha en fiskestang som gjør det mulig å kaste forholdsvis langt. Dersom du ønsker å forsøke en hobby som dette, kan et ferdig fiskesett være en god løsning et allround fiskesett for sjøfiske eller båtfiske vil gi deg en fin start og spesielt til fiske fra land er dette meget rimelig. På nettstedet altomfiskeutstyr.com finner du tips om valg av stang, snelle, snøre, sluker, samt om annet utstyr du behøver for å komme i gang med din nye hobby.

Sjøfiske fra land
Å fiske fra land byr på mange spennende opplevelser og lang store deler av kysten er dette en hobby du kan bedrive hele året. I tillegg til selve fiske, er flotte naturopplevelser, fersk mat, samt god mosjon, noen av fordelene med en slik hobby. Fra pirer, svaberg og strender er det mulig å få svært mange fiskeslag på kroken og det er også mulig å fange storfisken. Tålmodighet og variasjon er nøkkelord for deg som jakter storfangsten.

Noen fiskeslag vil du kunne få hele året, mens andre er mer sesongbegrenset. Makrell er det for eksempel enklest å få på sommeren og tidlig høst, mens sjøørreten gjerne biter på våren. Torsk, sei og lyr, med flere, vil du stort sett få på kroken hele året. Fordelen med denne hobbyen er at du alltid vil kunne få fisk. Uansett vær, årstid og tid på døgnet, så vil du alltid kunne utøve en slik hobby, vel å merke bortsett fra når et skikkelig uvær setter inn. Da er det til gjengjeld vanlig å oppleve meget godt fiske fra land når været roer deg.

Fiskeplasser er naturligvis en viktig faktor for en hobby som går ut på å fange fisk. Hvor du bør fiske avhenger til dels av lokale forhold, samt av hva du fisker etter. Likevel er det noen steder som nesten alltid vil egne seg til å fiske fra land. Svaberg, kaianlegg, strender og pirer vil alltid by på muligheter til fisk. Vær på utkikk etter strømkanter, da dette er et sted hvor mange fiskeslag jakter mat. Små nes som stikker ut fra land er også gode fiskeplasser, hvor blant annet sjøørret er en fin mulighet. Ellers er bunnforholdene viktige når du fisker torsk og andre bunnfisker. Torsken trives godt i områder med ujevn bunn, gjerne med tang og tare. På slike steder finner den både ly og mat. Sjøfiske er en hobby som vil være kjekkere dersom du gjør litt forarbeid. Sjekk mulige fiskeplasser i ditt nærområde og forsøk litt forskjellige områder i jakten på en eller flere favorittplasser. Andre lokalkjente fiskere kan gjerne rådspørres.

Både sluk og agnfiske er metoder som vil gi gode muligheter, men for en nybegynner vil slukfiske være det desidert enkleste. En ny hobby betyr at du ikke behøver å gjøre ting mer utfordrende enn de er og derfor er sluk et meget godt alternativ som både er enkelt og effektivt. Ellers vil du fort lære av egen erfaring. Vi nevner bare kort at variasjon er en viktig faktor for deg med fiske som hobby. Dersom fisken ikke biter bør du forsøke nye fiskeplasser og nye sluker. Skift form, farge og størrelse med jevne mellomrom. Husk at det ikke finnes noen fasit når det gjelder sportsfiske. Ingenting er helt feil eller helt riktig. Husk også å være litt tålmodig. Til slutt vil fisken bite. Her finner du fisketips både for fiske i saltvann og ferskvann.
 
Sjøfiske fra båt
Sjøfiske fra båt er en hobby som alle kan delta i. Selv små barn vil kunne slippe ut og trekke opp et fiskesnøre. Det betyr ikke at dette er en kjedelig og enkel hobby. Jakten på storfisken kan både bære spennende og krevende. Enkelt forklart er dette en hobby med muligheter for alle. Du kan fiske på grunt vann etter småtorsk og andre arter. Du kan dorge etter makrell, sjøørret, lyr og småsei. Eller du kan jakte storfisken på dypere vann. Mulighetene er nærmest uendelige og opplevelsene kan være fantastiske.

Du vil stort sett kunne få fisk over alt i sjøen, men noen fiskeplasser er naturlig nok bedre enn andre. Dersom sjøbunnen ligger på ca 100 meters dyp, vil for eksempel en grunne på 50 meter gi meget gode muligheter til torsk, sei, lyr, med mer. Skrenter på sjøbunnen, steder med ujevne bunnforhold, samt strømkanter er andre steder hvor fisken ofte biter. For å få mest mulig ut av din hobby anbefaler vi dorging langs holmer og skjør, gjerne ut ot åpent hav. Her kommer makrellen tidlig, sjøørreten biter også på sommeren, men fin lyr biter hele året. En fin sommerdag med dorging i slike områder er noe av det bedre livet kan tilby. Ellers nevner vi kort at et draft og eventuelt et ekkolodd vil være til meget stor hjelp ved fiske fra båt.

Agnfiske er en metode som vil kunne gi meget gode fangster når du fisker fra båt. Som nevnt er det ikke nødvendig å gjøre en ny hobby for komplisert, noe som betyr at pilking er et godt alternativ ved båtfiske. Det kan imidlertid enkelt kombineres med agnfiske. Du fester ganske enkelt litt agn som reke eller makrell på pilken eller opphengene og setter i gang. Vanskeligere behøver det ikke å være. I denne bloggen finner du tips om sjøfiske etter torsk, lyr, sjøørret, makrell, sei, med mer.

Flere artikler om hobby
Grønnsakshage - Hagetips og informasjon
Hagebøker - Omtaler og oversikt
Hobbybøker - Omtaler og oversikt
Blogging - Om blogging som hobby
Hobby - Utendørs hobbyer