Frimerkesamling som Hobby

Frimerkesamling er en hobby som fremdeles er populær over store deler av verden. Bare i USA er det flere millioner mennesker som har dette som hobby. Dersom du er på utkikk etter en innendørs hobby som ikke involverer håndarbeid, da er frimerkesamling midt i blinken.
Fordeler med frimerkesamling
Dette er en hobby som absolutt alle kan forsøke. Det kreves lite og rimelig utstyr og du kan drive på med din frimerkesamling nærmest hvor som helst. Først og fremst er dette en hobby for lange høst og vinterkvelder og en av fordelene med å samle frimerker er muligheten til å koble av fra en travel hverdag. Legg merke til at dette kan være en meget spennende hobby. Leting etter gamle verdifulle frimerker eller forsøk på å finne verdien på frimerker du allerede har, er både spennende og interessant. Videre kan frimerkesamling være lærerikt. Alle frimerker har en historie å fortelle, både fra avsender/mottaker, samt i forhold til geografi, motiv, årstall, med mer. Ellers nevner vi at dette er en hobby du kan tjene penger på. Det skyldes naturligvis at frimerker kan være verdt store summer.

Om frimerkesamling
De aller fleste som samler frimerker velger å avgrense samlingen sin. Det skyldes de enorme mengdene frimerkers som er gitt ut. Å samle på alle frimerkes fra alle land vil være en uoverkommelig oppgave for de aller fleste. Forskjellige kriterier benyttes til å avgrense hvilke frimerkes som samles og dersom dette skal bli din nye hobby bør du tenke litt gjennom hvilke frimerke du ønsker å samle på.

Det går et naturlig skille mellom brukte og ubrukte frimerker. Det vanligste er å samle på brukte frimerkes, noe som vil si frimerker med stempel. Dette er i utgangspunktet også det rimeligste alternativet. Som nevnt kan dette være en spennende hobby, noe som først og fremst er tilfellet ved samling av brukte frimerker. Det er da du kam komme over glemte skatter i form av verdifulle frimerkes.

For videre å begrense samlingen din kan du velge blant flere kriterier og du står selvfølgelig fritt til å samle på akkurat de frimerkene du ønsker. Geografisk inndeling er et kriterium som mange benytter. Det vi si at man velger å samle på frimerker fra et spesifikt land eller annet geografisk område. Et annet slikt kriterium er å velge bestemte årstall eller tidsepoker. Ellers kan du velge å samle frimerke ut i fra motiv. Du kan også velge kun å samle frimerker på postkort. En annen mulighet er å samle på såkalte minnesmerker som er gitt ut for å hedre en person, hendelse, organisasjon eller lignende.

Personlig har artikkelforfatteren valg å samle brukte norske frimerker som sin hobby, men det skyldes nok i stor grad påvirkning fra familiemedlemmer. Dersom foreldre eller besteforeldre har en fin frimerkesamling er det for så vidt naturlig å videreføre denne samlingen. Det vil gi deg en start med din nye hobby og ofte vil gamle samlinger kunne inneholde verdifulle frimerker.

Kom i gang
Dette er en rimelig hobby og det er enkelt å komme i gang med frimerkesamling. Dersom du velger å samle på ubrukte frimerker må du imidlertid ut med litt mer penger. Nettsider og forhandlere over hele landet selger slike frimerker. Brukte frimerker kan du få tak i nærmest overalt. Spar frimerkene du får i posten og be venner og familie om å få deres. Muligens har noen en frimerkesamling de har gitt opp og som du dermed kan overta for en rimelig penge. Ellers er det mange nettsider som selger pakker med usorterte brukte frimerker. For et par hundrelapper vil du få svært mange frimerker og en god start på din nye hobby. Å kjøpe slike pakker som verken du og i mange tilfeller selger ikke kjenner innholdet av, er noen av sjarmen med frimerkesamling.

Utstyret du behøver er både rimelig og enkelt. Pinsett eller lignende trenger du til å håndtere frimerkene. Eller behøver du et eller flere frimerkealbum, et forstørrelses glass, samt eventuelt en frimerkekatalog med informasjon om frimerkene du skal samle på.

Noen tips
Du bør ha en viss orden og system i din frimerkesamling. Det vil gjøre din nye hobby mye triveligere. Det er da først og fremst sortering av frimerker jeg tenker på. Hvordan du sorterer dine frimerker bør bestemmes av hva du har velg å samle på. Sortering etter årstall, land, type motiv, samt alfabetisk er noen muligheter. Som nevnt er brukte norske frimerker min hobby og disse har jeg først valgt å sortere etter årstall, for så å sortere etter motiv.

Som nevnt er det flere nettsider som selger meget rimelig pakker med ubrukte frimerke. Frimerkesamling er en populær hobby og det finnes mange steder du kan få informasjon og hjelp. Nettsider, kataloger, nettforum, samleklubber og forhandlere er noen av mulighetene. Ellers kan et postkontor være et godt sted å starte din nye hobby. Kontakt betjeningen og se hva de kan tilby.

Til slutt nevner vi kort hvordan du løser et frimerke fra en konvolutt eller et postkort. Det er en meget enkel prosess som ikke krever noe annet enn vann, papir og et fat. Riv først vekk en del av konvolutten, vel å merke uten å skade frimerket. Den delen med frimerke på legger du så i et fat med litt varmt vann. Da vil frimerket løsne fra konvolutten og du kan legge det til tørk for eksempel på avispapir. Legg merke til at det frimerke kan være mer verdt på et fint postkort enn etter at du har løsnet det.

Lykke til med din Frimerkesamling!

Flere artikler om hobby
Kjøkkenhage - Hagetips og informasjon
Papirhobby - Tips og informasjon
Ansiktsmaling - En hobby for alle
Hagetips - Nyttige tips og info
Hobby - Om valg av hobby