Friluftsliv - Telttur del 2

Telttur er en form for friluftsliv som byr på fantastiske muligheter til å nyte naturen og både til fjells, i innlandet, og langs kysten kan du nyte friluftsliv. I denne artikkelen finner du noen forhåpentligvis nyttige tips om telttur med barn, samt noen tips om aktiviteter som egner seg på telttur. Sjekk oversikten Friluftsliv for en fullstendig oversikt med artikler om fiske, turgåing, fiske, friluftsliv, med mer.

Friluftsliv for familien
En telttur er en flott anledning til å tilbringe kvalitetstid med dine barn og i utgangspunktet kan du dra på telttur hvor som helst. I artikkelen Telttur finner du blant annet tips om valg av leirplass og utstyr. Husk at en telttur med barna bør skje på deres premisser og det betyr at tøft terreng, lange turer og krevende værforhold bør unngås. Fjellområder nær transportmuligheter, samt skog og utmark byr på gode muligheter for friluftsliv med familien. Spesielt vil en telttur nær sjøen eller et fiskevann være midt i blinken. Det gir rom for mange aktivitet og det å kombinere teltlivet med en hobby som fiske er noe de fleste barn setter pris på.

Et godt tips er å la barna delta aktivt både i planlegging av turen samt med praktiske gjøremål. Ta hensyn til barnas ønsker. Hva ønsker de å lære? Hvilke aktiviteter foretrekker de? Hva ønsker de å oppleve? Benytt denne muligheten til å lære barna om friluftsliv og naturen rundt oss. Alt i fra det å sette opp telt, gjøre klar kokeapparatet, til det å klargjøre en koselig samlingsplass er oppgaver alle bør hjelpe til med. Lær barna litt om aktivitetene dere utfører. Hvorfor biter fisken? Får den vondt av kroken? Hvilke dyre og fugleliv finnes i området? Husk at alt bør skje på barnas premisser, ellers risikerer du at de legger friluftsliv og teltturer for "hat". Husk også å ha noen teltaktiviteter som kortspill eller skumle historier på lur.

Forslag til aktiviteter
En telttur kombineres gjerne med andre former for friluftsliv og mulighetene til en trivelig stund i naturen er mange, både for deg som søker utfordringer, for deg som ønsker avkobling og ro, for deg som ønsker å utforske, samt for deg som ganske enkelt ønsker å nyte en hobby i flotte omgivelser. Her er noen tips.

  • En spennende aktivitet er å lære mer om det lokale dyrelivet. En liten håndbok med spor og fakta og du er i gang. Ved hjelp av spor og avføring kan du identifisere dyr og dersom du er heldig kan du følge sporene og se dyret. Fugletitting er en annen hobby som også gir deg mulighet til å øke dine kunnskaper om området du telter i. Dette er aktiviteter som egner seg godt både med og uten barn.
  • Et alternativ til lange fjellturer er å ha en fast teltplass noen dager. Bruk denne leiren til å oppleve naturen rundt deg. Dagsturer i områdene rundt egner seg ypperlig til utforsking av området og muligens finner du en ukjent perle eller et fantastisk fiskevann? Spesielt dersom du ikke er glad i lange og tøffe fjellturer, er dette en anbefalt form for friluftsliv.
  • Blomster, bær og planteliv kan utforskes og det er mye spennende å lære om plantelivet i de forskjellige områdene. Ta med deg en liten håndbok med aktuell informasjon og du vil garantert bli overrasket av variasjonen du vil finne. Dette er en aktivitet som gjerne kan kombineres med en hobby som pressing av blomster. Dersom barna er med kan de lage et lite herbarium med blomster og planter fra teltturen. 
  • Fotografering er en hobby som egner seg perfekt i kombinasjon med friluftsliv og en telttur gir virkelig muligheter for fantastiske bilder, både av natur og deltagere. Naturen vår byr på noen ubeskrivelig flotte landskap og gjennom fotografering kan du både skape flotte minner og inspirasjon til nye teltturer. Les gjerne artikkelen Fotografering som hobby.
  • Fiske har vi nevnt tidligere og dette er en hobby som egner seg ypperlig i kombinasjon med en telttur. Dersom barna ikke er med har du anledning til virkelig å jakte de skjulte perlene som ligger ufremkommelig til utenfor allfarvei. Når ørreten endelig biter i et lite, idyllisk fjellvann er lykken for mange fullkommen og dette er definitivt en form for friluftsliv som anbefales. Hva smaker vel bedre til kvelds enn egenfisket og grillet ørret? 
  • Kano, kajakk eller en liten båt gir ikke bare bedre muligheter til fiske. Det kan også være et nyttig fremkomstmiddel på lengre teltturer, spesielt i ulendt og ufremkommelig terreng. For noen er det å oppleve naturen fra en kano det ultimate friluftsliv og når du glider sakte frem på en avsidesliggende innsjø med rolig vann får du virkelig mulighet til å nyte omgivelsene.
  • Det finnes mange andre aktiviteter du kan kombinere med en telttur. Men, å gjøre minst mulig kan også være et bevisst valg. Å oppleve naturen og å koble av på en flott leirplass er absolutt ikke å forakte. Friluftsliv er noe du bør oppleve slik du ønsker, enkelt og greit. En hobby skal gi trivsel og avkobling.