Velge Hobby – Tips

De aller fleste har, eller har hatt en hobby. I denne artikkelen finner du noen tips om hvordan du kan finne en ny hobby. Innendørs eller utendørs? Aktiv eller passiv? Produsere noe eller oppleve noe? Det er uendelig mange muligheter for deg som ønsker en ny hobby og før du velger kan det være smart å tenke seg litt om. I menyen til høyre finner du tips om forskjellige hobbyer.

Hva bør jeg tenke på?
Det er flere ting som avgjør hva som er en god hobby for nettopp deg. Først og fremst gjelder det naturligvis å finne en hobby som har lyst å drive med. Det er imidlertid mange faktorer som begrenser muligheten til å velge hobby. Å reise rundt i verden er nok en hobby de aller fleste kunne tenkt seg, men både tidsbruken og kostnaden begrenser denne muligheten…

Tidsfaktoren
Å ha tid til overs har nærmest blitt luksus i dagens samfunn. For mange setter en travel hverdag med arbeid og familie store begrensninger på fritiden og muligheter til en hobby. Vi kan gjerne si at verdifull og begrenset fritid investeres i en hobby, noe som betyr at du bør tenke deg nøye om. Hvor mye tid er det realistisk at du kan bruke på hobbyer? Er det noen spesielle tider på året hvor du har mer fritid?

Kostnaden
Noen hobbyer er helg gratis mens andre koster svært mye penger. Tenk gjennom hvor mye du har anledning til å bruke på en hobby, samt hvor mye penger du ønsker å bruke på dette? Selv om du for eksempel har råd til å starte med golf, bør du være sikker på at dette er riktig hobby for deg før du investerer mye penger i utstyr og medlemskap.

Hva er dine interesser?
Dersom du ønsker en hobby hvor du skal lage noe, bør du tenke gjennom hva du liker, samt hva du er flink til. Dersom du ønsker å male, behøver du selvfølgelig ikke ha talent for dette. Det er imidlertid slik at de fleste vil trives best med en hobby som de har et visst anlegg for. Det viktigste er likevel at du velger en hobby du har lidenskap for. En hobby er først og fremst noe du skal like, ikke noe du behøver å være flink til.

Alene eller flere?
Ønsker du en hobby som du kan utføre alene, eller trives du best i en gruppe? Noe hobbyer er perfekte til hobbyrommet i kjelleren, mens andre hobbyer krever flere deltagere. Tenk litt gjennom hva du ønsker før du velger hobby? Er den sosiale biten viktig?

Hvor og når?
Ønsker du en innendørs eller utendørs hobby? Ønsker du en hobby som du stort sett kan utføre når og hvor du vil? Ønsker du en hobby som får deg ut fra boligen en stund. Mulighetene er som nevnt uendelige og det kan svare seg å tenke litt gjennom hvor og når du ønsker muligheten til å drive med hobbyen du velger.

Lag en liste
Lag en liten liste med hobbyer du kan tenke deg. Vurder så hvor gjennomførbare disse hobbyene er for deg? Kostnader, tidsbruk, samt andre faktorer vi har nevnt i denne artikkelen bør vurderes. Av de hobbyene du da står igjen med, bør du selvfølgelig velge den som du har mest lyst til å forsøke. Hobby skal være trivsel.

Fremdeles usikker?
Dersom du fremdeles har problemer med å velge hobby, kan det å undersøke litt muligens hjelpe deg. Internett kan benyttes til å finne informasjon om det aller meste, også hobbyer. Det aller beste vil imidlertid være å snakke med noen som driver med de hobbyene du vurdere. Dersom du vurderer å samle mynter, så ta kontakt med en myntsamler. Dersom du vurderer å begynne med sportsfiske, så snakk med noen som har denne hobbyen. 

Hobby er trivsel
Å velge hobby er naturligvis noe du bør gjøre selv, men husk å ta med eventuell familie eller andre som blir påvirket med på en liten diskusjon. Å uanmeldt komme hjem med kostbart golfutstyr, vil ikke nødvendigvis garantere fred i hjemmet…

Husk at en hobby først og fremst skal gi trivsel. For noen kan det bety utfordringer, for noen kan det bety stillhet og litt kvalitetstid alene, for noen kan det bety å skape noen, mens det for andre kan bety en enkel og lite krevende aktivitet. Velg en hobby du ønsker og husk at du kommer langt med lidenskap. Det er en god erstatning for eventuelt manglende talent.


Hagebøker - Omtaler og oversikt
Hobbybøker - Omtaler og oversikt
Blogging - Om blogging som hobby
Hobby - Utendørs hobbyer
Hagetips - Hagearbeid som hobby