Personlig Blogging eller Tema Blogg?

Det er flere faktorer som avgjør hvor populær en blogg blir, men selve innholdet vil naturligvis være svært viktig. Uansett hvorfor du har valgt blogging som hobby antar vi at du ønsker fleste mulig lesere, og i denne artikkelen ser vi nærmere på personlig blogging, kontra tema blogging. Vi ser også litt generelt på innhold og blogging.

Personlig blogging
Det er vanlig å skille mellom to typer innhold. Den ene typen er såkalte info eller tema blogging, mens den andre typen er personlig blogging. De etter hvert velkjente rosabloggene er et eksempel på sistnevnte, men det finnes mange former for personlig blogging. Noen velger for eksempel å dele sin kamp mot sykdom gjennom en blogg, mens andre bruker en blogg til å påvirke leserne, for eksempel i bestemte politiske saker. Personlig blogging kan også være om familie, venner, følelser, med mer. Felles for denne typen innhold er at det er vanskelig å komme med generelle tips.

Evnen til formidling er naturligvis viktig dersom personlig blogging skal bli din nye hobby. Muligheten til å få mange lesere avhenger av evnen til å formidle et budskap, samtidig som du må ha et budskap som leserne finner interessant. Mer konkret er det faktisk vanskelig å være. Når det gjelder blogging om følelser og tema finnes det ingen fasit og på forhånd er det umulig å si om potensielle lesere vil like din skrivestil. Noen personlig bloggere får tusenvis av lesere på rekordtid, mens andre kan drive med denne typen blogging i årevis uten å bli lagt merke til. Det kan muligens føles urettferdig, men det er også helt naturlig.

Tips 
Det finnes likevel noen generelle tips om personlig blogging. Som nevnt er selve innholdet viktig. Hva dette skal være er det som nevnt vanskelig å gi tips om, men du bør naturligvis blogge om noe du har forutsetninger for å skrive om. Et godt tips er å sjekke populære blogger med litt forskjellig innhold. Hva er det som gjør at disse har lykkes med personlig blogging? Videre er mengden av innhold viktig. Det er også viktig å oppdatere bloggen regelmessig. Personlig blogging betyr i utgangspunktet at dine lesere følger bloggen din. De fleste forventer regelmessig oppdatering og da mer en et par linjer. Ellers nevner vi at det å skille seg ut er en god ide. Det eksisterer vanvittig mange personlige blogger og dersom du ønsker mange lesere må du på en aller annen måte skille deg ut fra den store massen. Det kan du blant annet gjøre gjennom innhold og skrivestil.

Tema Blogging
Dette er det motsatte av personlig blogging og forskjellene er forholdsvis store. Denne bloggen om hobby er et godt eksempel på blogging om bestemt tema, men det er mulig å gå mye mer i dybden. Blogging om glassmaling som hobby, en blogg om langrennski , blogging om tippeligaen. Mulighetene er mange. Når det gjelder denne typen blogging er det forholdvis enkelt å komme med tips og forslag. Videre er det svært mye du kan gjøre for å få mange lesere. Neste artikkel i denne serien om blogging som hobby vil derfor i sin helhet omhandle tema blogging. Nå ser vi litt på den muligheten som mest sannsynlig er best for deg som skal starte med blogging for første gang. 

Ja takk, begge deler
En kombinasjon av tema og personlig blogging er svært vanlig. Det kan for eksempel være en blogg om en eksisterende hobby. La oss si at din hobby er glassmaling. Innholdet i din blogg kan da være en blanding av informasjon og tips om din hobby, samt av dine tanker rundt din hobby, dine prosjekter, dine planer, med mer. Fordelene med denne typen blogging er flere. For det første vil du kunne få trafikk både fra søkemotorer, samt faste lesere. For den andre vil det være lettere å komme i gang med blogging om et emne du føler deg komfortabel med. For det tredje vil de aller fleste finne dette spennende, morsomt og lærerikt. Husk at en hobby først og fremst skal være trivelig.

Mange muligheter
Dersom du velger en blogging som både er personlig og informativ er mulighetene mange. Forutsetningene som gjelder for personlig blogging vil til en viss grad være viktige, men de må tilpasses forutsetningene som gjelder for å lykkes med tema blogging. Å lykkes er muligens et noe misvisende ord da man kan ha vidt forskjellige mål og ønsker for en hobby og blogging. Det vi mener med dette er at du oppnår et antall lesere (besøkende) som du er fornøyd med.

Som nevnt finnes det en rekke ting du kan gjøre for å få trafikk til en tema blogg. Søkemotoroptimalisering, innhold, lengde på innlegg, valg av nøkkelord og overskrifter, valg av spesifikke tema. Dette er noen av de faktorene vi tar opp i neste artikkel om blogging som hobby.

Alle artiklene i denne serien.
Blogging som Hobby - Om muligheter, forutsetninger og fordeler.
Gratis Blogg - Om de gode mulighetene til en gratis blogg.
Blogspot blogg - Om hvordan du enkelt kommer i gang med egen og gratis blogg.
Personlig Blogging - Tips og vurderinger av mulighetene.
Blogging om Tema - Nyttige tips og informasjon.
Blogging og Trafikk - Hvordan få lesere?
Tjene penger på blogging Hvordan tjene penger på en blogg?
Blogging - Nyttige tips før du begynner din nye hobby.