Trearbeid som Hobby

Trearbeid er en hobby som svært mange vil kunne finne glede i. De fleste har hatt sløyd på skolen og har derfor en viss kjennskap til hva trearbeid går ut på. Det aller meste kan lages på denne måten og uansett hvilke evner du har, er det mulig å trives med en hobby som dette. I denne artikkelen ser vi litt generelt på trearbeid (sløyd) som hobby. Vi kommer tilbake med mer konkrete tips og informasjon.

Litt om fordelene
Trearbeid er i utgangspunktet en hobby som egner seg for alle. Det betyr ikke at alle kan lage seg nye møbler, men alle kan finne noe å lage. Et velkomstskilt, en oppbevaringskiste, en krabbeteine. Mulighetene er som nevnt mange og det er mye du kan lage uten kostbart utstyr og uten erfaring. Den største fordelen med trearbeid som hobby er nettopp fleksibiliteten. Både i forhold til prisnivå, ambisjonsnivå, arbeidssted, tidsbruk, med mer, er dette en fleksibel hobby. Videre er det en hobby som gir mulighet til å involvere barna. I tillegg vil du få et fysisk resultat som vil bli mye flottere enn du tror. Med litt trening vil du faktisk kunne spare en god del penger på denne hobbyen ikke minst gjennom å lage gaver. Legg merke til at trearbeid er en hobby hvor du både kan lage praktiske ting, samt utrykke deg kunstnerisk.

Kom i gang
Trearbeid er en hobby med nærmest uendelige muligheter, men i en oppstartsfase er det ikke nødvendig å sikte for høyt. Da tenker vi både på tidsbruk, verktøy, innvestering og vanskelighetsgrad. Finn et forholdvis enkelt prosjekt slik at du kan lære deg det mest grunnleggende. Etter hvert som du får erfaring kan mer kostbart utstyr og større prosjekter være spennende og ikke minst er det å lage sine egne skisser/arbeidstegninger både lærerikt og interessant. For ditt først prosjekt anbefaler vi imidlertid at du skaffer deg skisser og instruksjoner. En god mulighet er boken Sløyd. Der finner du blant annet gode ideer og instruksjoner.

Ideer
Som nevnt er dette en hobby med mange muligheter. Svært mye forskjellig kan helt eller delvis lages av tre. Bruk fantasien, men ikke glem at et prosjekt også skal gjennomføres. Dersom du er usikker på hva du skal lage, kan du enkelt skaffe deg inspirasjon og gode ideer. Foruten boken som vi nevnte kan du rett og slett seg deg rundt hjemme eller på hytta. Er det noen du mangler eller noe som hadde vært finere i tre? Den kan være alt fra en liten oppbevaringsboks til en flott bokhylle. En annen mulighet er å sjekke noen aktuelle butikker. Hva selger de som du kan lage selv? Husk også at en hobby først og fremst skal gi trivsel. Det betyr at du først og fremst bør lage noe du selv ønsker.

Et lite tips er å benytte deg av fordelene med rektangel og kvadrat. Spesielt for nybegynnere vil det gjøre trearbeid enklere, noe som naturligvis skyldes de matematiske forutsetningene med to eller fire liker sider. Det er da naturlig å tenke på en oppbevaringsboks eller lignende. Men et skap har samme formen og en kommode er egentlig bare et stort rektangel med mindre rektangel som kan trekkes ut og inn. Nå er ikke en kommode det enkleste trearbeidet du kan velge, men det er heller ikke så avansert som man kan få inntrykk av. Men, dette er bare et eksempel. Mulighetene er som nevnt nærmest uendelige og du bør selv velge hvordan du skal begynne din nye hobby.

Sikkerhet
Trearbeid er ikke noen farlig hobby, men det er viktig å ivareta sikkerhetene. Det betyr blant annet at du bør være oppmerksom når du arbeider. Selv verktøy som i utgangspunktet er ufarlige kan gi skader dersom du ikke har tankene på riktig plass. Ellers er det viktig å tilpasse sikkerheten til det verktøyet du benytter. Dette er som nevnt en hobby med mange muligheter og det er viktig å tilpasse verneutstyr til det prosjektet du har valgt, samt til det verktøyet du benytter. Gode arbeidshansker, vernebriller og hørselvern er eksempler på verneutstyr ved trearbeid. Husk å være spesielt oppmerksom dersom barna skal forsøke seg på litt sløyd. Det er absolutt ingenting i veien for dette, men det krever din fulle oppmerksomhet samtidig som nødvendige forholdsregler tas. Husk blant annet at verktøy og eventuelle løsemidler skal oppbevares slik at der er utilgjengelig for barn. Nå er det ikke meningen å skremme noen vekk fra trearbeid. I utgangspunktet er ikke dette en farlig hobby og du vil komme langt med å bruke sunn fornuft.
  
Flere artikler om hobby.
Hagebøker - Omtaler og overiskt
Lage Stearinlys - En spennende hobby
Ansiktsmaling - En hobby for alle
Gratis Blogging - Tips og informasjon
Hobby - Om valg av hobby