Fotografering som Hobby

Fotografering er en hobby som både gir deg flotte opplevelser, tilfredstillelsen over å ha tatt et flott bilde, samt gode minner for livet. De aller fleste her en viss kjennskap til fotografering og dette er ikke bare en hobby. Fotografering har blitt en del av dagliglivet og for noen er dette også et yrke.

Om Fotografering
Det finnes mange årsaker til å velge fotografering som hobby. De aller fleste av oss tar bilder og ved å gjøre dette til en hobby vil naturlig nok bildene rett og slett bli bedre. Motiv, fokus, farger, lys, perspektiv, med mer, er faktorer som medfører at kunnskap og øvelse vil gi bedre bilder. Videre er dette både en innendørs og utendørs hobby som du kan bedrive hele året. Forskjellige årstider er faktisk en fordel da det betyr nye og flotte motiv. En annen fordel er at fotografering egner seg ypperlig i kombinasjon med en annen hobby. Dersom fiske er din hobby, kan du samtidig ta flotte bilder av fangst, fiskere og natur. Reise, friluftsliv, idrett, hagearbeid, bil, båt. De aller fleste hobbyer lar seg kombinere med fotografering og muligens tar du allerede bilder mens du holder på med en annen hobby?

Litt om Utstyr
Hvilket utstyr du har behov for avhenger av dine ambisjoner, ønsker og resurser. Det finnes mye bra og spennende utstyr på markedet, men strengt tatt behøver du kunne et kompaktkamera eller en mobil for å kunne ha fotografering som hobby. Dersom du investerer i litt mer avansert utstyr vil imidlertid fotografering både blir mer interessant og du vil få bedre resultater. Et speilreflekskamera er en sikker vinner for hobbyfotografen og det behøver absolutt ikke koste deg mye. Ellers er en god fotoskriver, samt et bra redigeringsprogram en stor fordel som vil gi deg større utbytte fra din nye hobby. Spesielt For deg som velger et speilreflekskamera finnes det svært mye tilbehør som vil gjøre din fotografering både mer interessant og mer gøy. Detter ei imidlertid ikke utstyr som er nødvendig for å kunne ha fotografering som hobby.

Tips
Her er noen tips som forhåpentligvis vil hjelpe deg til å få mer ut av din hobby. Vi nevner også kort at det er mulig å tjene en god del penger som hobbyfotograf. Mer informasjon om dette finner du på dette nettstedet.

Ikke ta med for mye på bildet. Det vil kunne passe i enkelte tilfeller, men generelt sett drukner ofte det egentlige motivet fordi man tar med for mye. Fjern distraherende elementer ved å bruke zoom eller eventuelt ved å gå nærmere dersom det er mulig.

Motiver i bevegelse gir spennende fotografering og flotte bilder. Dersom du har valgt foto som hobby, bør du absolutt forsøke dette. Det finnes flere teknikker du kan benytte og en av disse er å følge motivets bevegelser med kamera. Det krever litt trening, men resultatet vil til gjengjeld bli meget bra.

Å ta bilder av egne barn er noe de fleste gjør, hobby eller ikke hobby. Et godt tips er da å gjøre seg mest mulig ubemerket. Ved for eksempel å bruke en telelinse vil du kunne ta bilder av barn i realistiske situasjoner. Du kan selvfølgelig også ta flotte bilder av barna fra nært hold, men bilder fra helt naturlige situasjoner vil ofte bli de aller beste.

Et annet tips når det gjelder fotografering av barn er omgivelser. Ta bilder av barna i trygge og naturlige omgivelser. Det vil få ofte få frem barnets "sanne jeg" og slike bilder vil ofte være spesielt kjekke å se tilbake på i ettertid. Det er noe av poenget med fotografering som hobby. Ellers bør du forsøke svart/hvitt når du tar bilder av barna. Husk også at nærbilder ofte blir finest dersom du setter deg ned og fotograferer fra barnets nivå (høyde).

Dersom du velger foto som hobby vil du oppdage at proporsjoner er en viktig del av fotografering. Dersom du for eksempel skal ta bildet av et imponerende og stort fossefall, behøver du en referanse. Det vil si et kjent objekt som får frem hvor stor fossen faktisk er. I dette tilfellet kan det for eksempel være en bil eller en person.

Vinkler er også en faktor som er viktig når du tar bilder. For å få mest mulig ut av din nye hobby bør du se et motiv fra forskjellige vinkler. Et ordinært motiv kan bli til et fantastisk bilde dersom vinkelen er riktig, men et flott motiv kan ødelegges med feil vinkel. Ta gjerne bilder fra alle vinklene, da det ofte er i ettertid det er enklest å se hva som var "riktig vinkel".

Den siste faktoren vi nevner i denne omgang er dybde. Du vil få mye større utbytte av din hobby dersom du setter deg litt inn i hvordan dybde og perspektiv vil påvirke bildene du tar. Enkelt forklart går dette ut på å skape dybde og dermed en tredimensjonal effekt. Det kan du blant annet gjøre ved å plassere faste størrelser som en bil i forskjellig avstand på motivet. En vei som går innover i bildet og som stadig blir mindre vil også gi en opplevelse av dybde.

Lykke til med din hobby! Vi kommer tilbake med mer om fotografering.
Her finner du flere gode bøker om fotografering.

Flere artikler om hobby
Grønnsakshage - Hagetips og informasjon
Papirhobby - Tips og informasjon
Maling - Om maling som hobby
Hobbybøker - Omtaler og oversikt
Hagetips - Nyttige tips og info
Hobby - Om valg av hobby